הפילוסופיה של הניתוח הטכני
השביל חכם מההלך (פתגם בדואי עתיק יומין)
ניתן להניח כי לולא היו פוקדים את שוק ההון הישראלי זעזועים כגון אלו שהחלו בשלהי ינואר 94 וכי לו הייתה הבורסה התל אביבית חווה שנה נוספת של עליות שערים בלתי פוסקות, לא הייתה השיטה הטכנית מחלחלת במרץ לתודעתם של אותם אנשים אשר עיסוקם המלא או החלקי הוא ההשקעה או מסחר במניות. מספר שנים רוויות עליות, הקהו, כנראה, את מנגנוני ההגנה של המשקיעים ומעטים מהם שמו ליבם לאיתותי החולשה וקוצר הנשימה שאחזו בשוק בסביבות אוקטובר 93'. זו היתה נקודת המפנה בחדירתה של השיטה הטכנית לארץ. בעוד שבשוקי חו"ל היא קיימת ושמישה הרבה מעבר להיבטים הפונדמנטליים, הרי שבארצינו היא עדיין צעירה.
אבל ראשית דבר, עלינו להבין מהי השיטה הטכנית. מה משמעותה, מה מהותה ומה היתרונות שהיא מספקת לנו. אז בואו נתחיל על דרך השלילה. בניגוד לדיעה הרווחת, השיטה הטכנית אינה שיטה לחיזוי עתידות. היא אינה מאפשרת לדעת מה יעשה השוק או המניה בה אתם מחזיקים. אז מה היא כן? השיטה הטכנית היא כלי לקבלת החלטות בתנאי אי וודאות. היא מאפשרת לנתח את השווקים בנקודת הזמן הנוכחית וגזור מכך את הפעולה הנכונה לביצוע בהתייחס לסיכויים ולסיכונים שאנו נוטלים על עצמינו. נשמע מורכב? לא ממש.
חדירתה של השיטה לארץ הובילה את אנשי שוק ההון כאשר אני הייתי החלוץ שבהם, לבנות קורסים למסחר במניות על פי השיטה הטכנית. בתחילת הדרך היא הקורסים פרונטאליים. וברצותך לחפש הין לומדים אותם כל מה שהיה עליך לעשות הוא לחפש פרסום לקורס ניתוח טכני. הקורסים נחלקו לקורסי ניתוח טכני במניות, קורסי ניתוח טכני מט"ח וקורסי ניתוח טכני בסחורות או במדדים. יתרה מזאת, במהלך הדרך החל פיצול נוסף לממדי זמן. קורס ניתוח טכני לטווח הקצר או קורס ניתוח טכני לטווח הבינוני או הארוך.
אלא שמבחינתי מעולם לא היה הבדל בין אלו. איני חושב שטכניקת המסחר בין מניות, מדדים, סחורות או מטבעות היא שונה. לא כל שכן הניתוח הטכני לטווחים ארוכים או קצרים אינו שונה אף הוא. אז מה כן שונה בין ממדי הזמן? בעיקר מהירות התגובה והיכולת ליצר תשואה. ככל שממד הזמן מתקצר כך גם מתקצר זמן התגובה של כסוחר. מעבר לזה, ככל שמשך זמן המסחר מתארך כך פועל לטובתך עיקרון הריבית דריבית.
בואו נחזור רגע לפתיח ששלל את המחשבה שהניתוח הטכני מאפשר לחזות את העתיד ונשאל מדוע רוב הסוחרים מחפשים דווקא את נושא חיזוי העתידות? משום עיקרון הוודאות. רובינו לא מתפקדים בסביבת אי וודאות. אבל אם תחשבו על זה, מה ששוקי המניות יציעו לכם על בסיס קבוע זו אי וודאות תמידית. הרצון בוודאות הוא למעשה הרצון בשלוות נפש. אבל לוודאות יש מחיר והוא מתבטא בתשואה נמוכה. רוצים וודאות? אנא הפקידו את כספכם בתוכנית חיסכון. היכולת להתמודד עם תנאי אי הוודאות התמידיים שמציעים השווקים דורש שיטה. תהליך קבלת החלטות שמתאפיין במספר מרכיבים : פשטות, אובייקטיביות, חד משמעיות. את כל אלה תספק לכם השיטה שלי. קריאת הגרף, שהוא למעשה הכלי המרכזי בתהליך קבלת ההחלטות אינה אומנות. זו טעות לחשוב שכל אחד יכול להביט על הגרף ולפרש אותו כרצונו. יש כללים ברורים ומוגדרים בקריאה של גרפים טכניים. הם מבטאים את התנהגות השוק המוכתבת על ידי שתי הקבוצות היחידות שמזיזות את השווקים מעלה או מטה : הקונים והמוכרים.
יתרה מכך, המשחק הבורסאי אינו משחק על כסף. רוב הסוחרים, אלו שמתחילים את דרכן בשוק וניסיונם דל חיים תחת הרושם שהמשחק הבורסאי הוא על כסף. אבל זו טעות לחשוב כך. המשחק הבורסאי הוא משחק של החלטות. ככל שההחלטות תהיינה טובות יותר כך תהיה התשואה גבוהה יותר. החלטות רעות פירושן הפסדים מתמשכים. אז כיצד מקבלים החלטות טובות בניתוח טכני? על ידי שיטה ברורה לקבלת החלטות. כזאת ששמה את השוק במרכז ואותך בצד .
מה המפתח להצלחה
כמה אחוזי הצלחה יש לשיטה? אתם יודעים כמה פעמים שמעתי את השאלה הזאת? ואני לחלוטין מבין מהיכן היא מגיעה. הדיעה הרווחת היא שכלל שאחוזי ההצלחה יעלו כך תגדל התשואה. אלא שאין טעות גדולה מזו. מרבית האנשים המחפשים ללמוד את השיטה הטכנית, בן אם בקורס פרונטלי, בין אם בקורס ניתוח טכני אונליין, בין אם בקורס בורסה ניתוח טכני למתחילים, שואלים את אותה השאלה. בתחילת דרכי, כאשר חיפשתי בספרות המקצועית טבלאות סטטיסטיות של סוחרים מקצועיים, הוכיתי בתדהמה. מרבית אינם מצליחים אפילו ב-50% מהעסקאות. אבל הם מרוויחים בגדול. דבר זה העניק לי הרבה ביטחון והוביל אותי לתובנה ולפיה אין קשר בין אחוזי הצלחה לבין רווחיות. מה שקובע בסופו של דבר הוא "יחס הסיכוי סיכון". כלומר, מה הרווח הממוצע לעסקה לעומת ההפסד הממוצע לעסקה. נניח שאחוזי ההצלחה שלך יהיו 50%. מתוך 100 עסקאות רק 50 תהיינה רווחיות. אולם בכל עסקה רווחית, תרוויח בממוצע 10% לעומת הפסד ממוצע של 5%. האם כעת זה נשמע טוב יותר?
המטרה המרכזית שלי בקורס הניתוח הטכני שאני מעביר, בין אם מדובר בקורס ניתוח טכני פרונטלי או בקורס ניתוח טכני אונליין, בין אם מדובר בקורס מסחר במט"ח או בכל קורס אחר שאני מעביר הוא שימת דגש על שני מרכיבים: הראשון הוא יחס הסיכוי סיכון והשני הוא פקודות המכירה. כלומר, מתי למכור. הניסיון שלי שמתפרש על פני מספר עשורים לימד אותי שרוב האנשים נכשלים בשוקי ההון, גם אם עברו קורס כזה או אחר לניתוח טכני משום שאינם מצליחים לבצע פקודות מכירה.
הקושי המנטאלי בביצוע הפקודה הוא גבוה ולעיתים קרובות ביצוע הפקודה נדחה למועד אחר מתוך מחשבה שמחיר המכירה יהיה גבוה יותר. אלא שזה כמעט לא קורה. ברובם המכריע של המקרים המניה מתדרדרת במהירות ומגיעה למחיר בה אתה הופך להיות "שבוי של המניה". בבחינת שאינך מוכן למכור במחיר זה. אז מה עושים? ראשית דבר עליך לדעת שאיתות מכירה טוב מגיע או מוקדם מדי או בדיוק בזמן. בשנותי הרבות לא נתקלתי במשקיע שהפסיד כתוצאה ממכירה מוקדמת. אבל נתקלתי ברבים שהפסידו כתוצאה ממכירה מאוחרת. זכור זאת.
אז בואו נסכם. בשלושים השנים האחרונות, מאז חילחלה השיטה לתודעתם של המשקיעים התפתחו מגוון מרשים של קורסים שמאפשרים לימוד ניתוח טכני. בין אם לימודי ניתוח טכני לטווח קצר או ארוך, בין אם קורסי ניתוח טכני קורס אונליין או קורסי ניתוח טכני פרונטליים. יתרה מזאת נבדלים הקורסים בשווקים שהם מפנים אליהם או בממדי הזמן בהם הם מתמקדים. הקורס הטוב ביותר עבורך הוא זה שיקנה לך שיטת עבודה פשוטה, ברורה, חד משמעית ושאינה פתוח לפירושים.