פוטנציאל רווח  – כיצד מחשבים אותו

כדי להתחיל שנה טובה עם תשואה טובה – לא דוחים את הלימודים לאחרי החגים!
מבצע חגים מיוחד לקורסים של גורביץ' בבורסה גרף

לפרטים נוספים >>

באופן עקרוני, רצוי שנזכור שבמסחר בשוקי ההון, ולא משנה על מה אנחנו סוחרים, אנחנו לא שולטים על כלום. למעט על הסיכון שנלקח ועל כך הרחבתי בכתבה הקודמת. בכלל, מסחר בשוק ההון משול לפעילות כנגד חוקי הטבע. אם התנסיתם בדאייה על מצנח רחיפה לא ממונע, גלישת גלים או טיפוס על צוקים, ברור הדבר שאנחנו חייבים לציית לחוקי הטבע. השליטה שלנו על הנסיבות היא אפסית.

מרבית ההחלטות שנלקחות בחיים מתבססות, במודע או שלא במודע על בניית יחס סיכוי סיכון. קחו למשל מצב של חציית כביש. המבטים לצדדים וההמתנה לירוק הם לב העניין. קחו למשל יציאה לעקיפה. החלטות דרמטיות כרכישת דירה, מעבר מקום עבודה או כל החלטה אחרת מתבססת על יחס סיכוי סיכון. ובמסחר? רוב הסוחרים לא מתעניינים בסיכון. כי אצלנו אין כישלונות. זו לא אופציה. אז תמו לי לספר לכם שתיכשלו לפחות במחצית מהעסקאות שתבצעו ואם לא נשמור על יחס סיכוי סיכון חיובי כמו גם קטיעה מהירה של הפסדים, זה פשוט לא ילך.

אז איך עושים זאת?

בעוד שחישוב הסיכון הוא עניין מוצק ונשלט, פוטנציאל הרווח הוא סיפור חמקמק. אחרי יותר משלושה עשורים איני יודע כמה ארוויח בכל עסקה אם בכלל. פוטנציאל הרווח הוא אמורפי לחלוטין. ובכל זאת הוא חשוב. בעוד שהסיכון מחושב על הצד הגבוה והכמעט מקסימלי שלו, פוטנציאל הרווח מחושב על הצד המינימאלי והוא מתבסס על התנהגות שוק.

אחת מהתנהגויות השוק שעמדו במבחן הזמן גורסת שבכל פעם שתיקבע נקודת שפל גבוהה מקודמתה, תיקבע גם נקודת שיא גבוהה מקודמתה. כלומר, הנחת העבודה גורסת שהתנועה המינימלית תהיה לפחות עד לנקודת השיא הקודמת. כל זה כמובן כפוף לכך שהרצף היורד נשבר ונקבעה נקודת שפל גבוהה מקודמתה. ללא אלו אין לחישוב פוטנציאל הרווח שום ערך.

בואו נראה דוגמה : שימו לב לגרף היומי של מניית מקס סטוק. ב-1 לספטמבר 2025 התקבל איתות קנייה. הרצף היורד נשבר ונקבעה נקודת שפל גבוהה מקודמתה. ישנם עוד מבחנים אם כי לצורך הדוגמה אני מוותר עליהם. את הסיכון למדנו לחשב בכתבה הקודמת. פוטנציאל הרווח יחושב ממחיר הסגירה של היום שבו ניתן האיתות ועד לגבוה של הרצף הקודם.

מערכת סטוקמאנקי תחשב עבורכם את פוטנציאל הרווח בלחיצת כפתור, בדיוק כמו בחישוב הסיכון.בטבלה מצידו הימני של הגרף תחת הלשוניות "כלים" ו"סיכוי סיכון" יש לסמן "קנייה Long" וללחוץ על "חישוב אוטומטי". יחד עם חישוב הסיכון, יחושב אוטומטית גם פוטנציאל הרווח. במקרה של מקסטוק הסיכון הוא 2% ואילו פוטנציאל הרווח הוא 3.15%.

אז הנה התקדמנו בהבנה ולפיה איתות קנייה אינו חזות הכל. טרם ההחלטה יש לחשב את הסיכון ואת פוטנציאל הרווח. בכתבה הבאה, ארחיב על היחס שביניהם ומתי עסקה הופכת להיות כדאית.

זירת המומחים הינה זירה לימודית להעמקה, למידה וסקירת השווקים והיא איננה ייעוץ השקעות או שירות איתותים. הזירה אינה מספקת איתותי קנייה או מכירה. אין בתכנים שמופיעים בזירה משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. סקירה זו מוגשת כאינפורמציה טכנית נוספת העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו ואחריותו בלבד. המומחים הכותבים בזירה אינם יועצי השקעות אלא אנליסטים העוסקים בניתוח טכני וכלכלי ואין לראות בדבריהם משום עצה ו/או המלצה לפעילות כלשהי בניירות ערך.
דילוג לתוכן