אם אתה מנהל את הכסף שלך בעצמך סביר להניח שיש שאלות שלא תוכל לענות עליהן. ואני מדבר מניסיון של מספר עשורים ואלפי תלמידים. אז אם אתה מנהל את הכסף שלך לבד, כדאי שתקרא ותיקח מכאן את מה שנראה לך חשוב.
בסופו של דבר כולנו עוסקים בחיפוש הנכסים ה"נכונים" – קרן כספית, דולרית או שקלית, אגרת חוב או מניה. אבל רגע לפני שבוחרים ניירות אני רוצה לשים את הדגש דווקא להיבטים האחרים של ניהול תיק ההשקעות.
לפני בחירת מניות, יש כמה כללים לחיים
1. עוסק במסחר עצמאי, האם אתה מנהל יומן עסקאות?
כל עסקה חייבת להירשם. ולא באתר הבנק או אצל הברוקר אלא בעזרת גיליון אקסל או תוכנה ייעודית כפי שבורסהגרף מספקת. רישום העסקאות הוא נקודת הפתיחה להבנה האם אתה מתנהל נכון. ואמינו לי שיש פער אדיר בין האופן שאנחנו חושבים שאנחנו מתנהלים לבין המציאות שבהרבה מקרים מוכיחה אחרת.
2. מהו אחוז ההצלחה שלך בעסקאות בבורסה?
התפיסה השגויה היא שאפשר להגיע ל-80% הצלחה וזו באמת התחושה של רבים מאיתנו. אנחנו מדלגים על ספירת הכשלונות, בודקים את מה שנוח ובסך הכל חיים באשליה לגבי היכולות שבורסאיות שלנו. האם אתה יודע מה אחוזי ההצלחה שלך? סביר להניח שלא. אז זו הנקודה השנייה שעליך להיות מודע לה. 55% הצלחה זה די והותר.
3. מניה, קרן נאמנות או אג"ח – מה הרווח הממוצע לעסקה?
עוד פרמטר שהוא אבן דרך בנתיב להצלחה. האם אתה מרוויח בממוצע בעסקה 10%? 15% כמה? סביר להניח שאין לך מושג וזה בסדר. אתה נמצא בחברה טובה. רבים לא יודעים. אבל האמת היא שאתה חייב לדעת.
4. ההפסד הממוצע לעסקה?
יודע לשלוף אותו? סביר להניח שגם אותו לא. וכאן קבור הכלב. אן אתה מרוויח בממוצע 10% בעסקה אך מפסיד בממוצע 15%, זיהית את נקודת החולשה שלך. זיהית מדוע אתה רק מרגיש שאתה מרוויח אבל בפועל מפסיד בלי סוף. עכשיו ברור לך שאתה חייב לטפל קודם כל בחיתוך מהיר יותר של ההפסדים. זה בסדר, אצל כולם זה ככה.
5. האם ההשקעות שלך זהות?
נניח שיש לך תיק של 100,000 שקלים. כיצד אתה מחלק אותו? האם העסקה אחת תשקיע מחצית ממנו ובאחרת רק 10,000 ₪? לפי מה? מה הקירטריונים. אם ברצונך לשפר ביצועים כדאי שבתור התחלה תחלק את התיק ל-10 חלקים שווים ובכל עסקה תשקיע מקסימום 10%. אפשר גם פחות אבל בשום פנים ואופן לא יותר.