זירת המומחים הינה זירה לימודית להעמקה, למידה וסקירת השווקים והיא איננה ייעוץ השקעות או שירות איתותים. הזירה אינה מספקת איתותי קנייה או מכירה. אין בתכנים שמופיעים בזירה משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. סקירה זו מוגשת כאינפורמציה טכנית נוספת העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו ואחריותו בלבד. המומחים הכותבים בזירה אינם יועצי השקעות אלא אנליסטים העוסקים בניתוח טכני וכלכלי ואין לראות בדבריהם משום עצה ו/או המלצה לפעילות כלשהי בניירות ערך.

רצועות בולינגר חלק א'

לא אחת אני עושה שימוש בכלי שנקרא "רצועות בולינגר". לעניות דעתי אחד הכלים היותר יעילים שמספקת לנו השיטה. היות ולא כולם חשופים לכלי ומכירים אותו ועל רקע לא מעט בקשות, החלטתי לפרסם סדרת כתבות אודות כלי יעיל זה.

עד לפני שנים מעטות, לא הרבה היה מצוי בכתובים אודות רצועות בולינגר והשימוש בהן. מאז הגה אותן ממציאן, ג'ון בולינגר, הן זכו לשימוש נרחב בתוכנות המידע השונות ובקרב טכנאים מקצועיים, אם כי חשיפתן הכללית, הייתה דלה יחסית. דבר זה מפתיע למדי בהתחשב בעובדה שרצועות בולינגר הן כלי טכני מרכזי בחשיבותו בכל סוג ניתוח ובכל ממד זמן.

אפילו מר בולינגר עצמו, אולי בשל לוח זמנים צפוף, או אולי בשל רצונו להמעיט ממידת חשיבות הכלי, אחרי שעמל עליו קשות והכיר בחשיבותו ובעוצמתו, כתב עליו מספר מועט של מילים. אחרים עשו זאת בשבילו וככל הנראה אני הופך להיות אחד מהם. גם כותבים ידועים אחרים דוגמת ג'ון מרפי, מרטין פרינג, אלכסנדר אלדר ובל נשכח את ג'יי הרסט, מיעטו להזכיר את הרצועות בכתביהם, וההתייחסות כללה ברוב המקרים, עמוד אחד או שניים, מהם היה ניתן ללמוד כזית אם בכלל.

מלבד ליקוט ואיסוף אדוק ואובססיבי של חלקיקי מידע הפזורים בספרים שונים, קיים מאמר בודד פרי עטו של ההוגה שנכתב בשלהי 92' בכתב עת כלשהו. כיום, לרווחת כל אוהדי הכלי, קיים ספר מקיף ושלם שנקרא, איך לא "Bollinger on Bollinger bands". בחנויות הספרים המובחרות. 

מהן רצועות בולינגר

רצועות בולינגר הן רצועות הנמתחות מעל ומתחת לממוצע נע פשוט החובק את פעילות המחירים. למעשה, מדובר בסטיות תקן נעות החובקות את השוק. נעמור לרגע ונסביר בפשטות מהי סטיית תקן. סטיית תקן היא יחידת מרחק מהממוצע הנע. מבט על הכלי האמור דרך תוכנת בורסהגרף, יגלה שמדובר בשתי סטיות תקן מעל לממוצע הנע ושתי סטיות תקן מתחתיו. כלומר, שתי יחידת מרחק מעל הממוצע הנע ושתי יחידות מרחק מתחת לממוצע הנע. מה שהרצועות מנסות לעשות הוא ללכוד את הנקודה שבה השוק "בורח" לממוצע הנע מרחק גדול דיו כדי לבשר על קרבה לנקודת מפנה.

מבט על הגרף אליו מצורפות הרצועות ממחיש שמרבית פעילותו של השוק נכללת בתחומי הרצועות ומקצתו מחוצה להן. הפעילות השוק בקרבת הרצועות או מחוץ להן, היא המעניינת שכן ביכולתה להתריע מבעוד מועד על התרחשויות עתידיות. רצועות בולינגר אינן רעיון חדשני או מהפכני אלא שיכלול של שיטות שכבר היו קיימות קודם. ייחודן של הרצועות הוא בכך שלא נוצרו כדי לספק איתותי קנייה או מכירה אלא נועדו כדי לבדוק האם המחירים גבוהים או נמוכים על בסיס יחסי. מידע זה יכול לאשר או לסתור איתותי פעולה הנשלחים מכיוונם של אינדיקטורים שניבנו במיוחד למטרות אלו.

לידתו של רעיון

את הרעיון לבניית הרצועות "גנב" בולינגר מטכניקות שימוש בסיסיות בממוצע נע שהתפתחו במהלך שנות השבעים. באותה תקופה היו פופולאריות מאוד טכניקות ממוצע נע שעשו שימוש בעיקרון המעטפת. עיקרון זה גרס שימוש בממוצע נע פשוט, כאשר מעליו ומתחתיו נמתחו רצועות במספר קבוע של אחוזים או נקודות. אופן הבנייה היה פשוט. השלב הראשון היה בחירת הממוצע הנע (נניח ל-20 יום), לאחר מכן, הכפלת ערכו של הממוצע הנע ביום נתון באחוז מסוים. כלומר, מתיחת מעטפת של 4% דרשה הכפלת ערכו של הממוצע הנע ב-1.04 וב-0.96 כדי להשיג מעטפת עליונה ותחתונה. הרעיון היה פשוט. המעטפת הייתה אמורה להכיר חלק נכבד מהתנהלות השוק בעוד פריצה מחוץ למעטפת, מעלה או מטה, הייתה אמורה לאותת על שינוי משמעותי.

עוד על הרצועות והשימוש בהן, בכתבה הבאה.  

דילוג לתוכן