זירת המומחים הינה זירה לימודית להעמקה, למידה וסקירת השווקים והיא איננה ייעוץ השקעות או שירות איתותים. הזירה אינה מספקת איתותי קנייה או מכירה. אין בתכנים שמופיעים בזירה משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. סקירה זו מוגשת כאינפורמציה טכנית נוספת העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו ואחריותו בלבד. המומחים הכותבים בזירה אינם יועצי השקעות אלא אנליסטים העוסקים בניתוח טכני וכלכלי ואין לראות בדבריהם משום עצה ו/או המלצה לפעילות כלשהי בניירות ערך.

דולר שקל – 4 שקלים הוא יעד ריאלי?

יחסי הכוחות בין המטבע המקומי לדולר האמריקאי יודעים עליות ומורדות. 18 שנה, פחות או יותר, לקח לדולר לאבד גובה ממחיר של שנשק ל-5 שקלים לדולר ועד לשפל של 3.0436 ₪ לדולר שנרשם לפני מספר רבעונים. בשיאה של מגמת הירידה היו כאלה שראו את המטבע האמריקאי ממשיך דרומה למחירים נמוכים יותר והיו לכך לא מעט סיבות. אלא שהדולר פעל אחרת ומאותה נקודת שפל החל במהלך עליות. מהלך עליות, ולא מגמה משום שיש הבדל גדול בין השניים. . למונחים "עלייה", "מהלך עליות", "גל עליות" ועוד כאלה ישנו מרכיב אמורפי גבוה שלא מאפשר להבין ממש את הכיוון. המונח "מגמה" או "רצף" מגדיר את הכיוון היטב אז מאותה נקודה החל הדולר לטפס כאשר הבעיה הראשונה בה נתקל, רמת ההתנגדות ששכנה סביב 3.45 ₪ לדולר נפרצה כאילו לא הייתה קיימת. השאלה המרכזית אינה לגבי העבר אלא האם הדולר בדרך לנפץ את מחסום 4 שקלים לדולר? האם הרמות הנוכחיות מהוות תחנת אמצע הדרך או שמא מכאן ישאף הדולר להתכווץ. במהלך הניתוח הנוכחי, אנסה לתת תשובה מקיפה עד כמה שניתן.

בגרף הרבעוני – בסיס חיובי

בגרף הרבעוני אפשר לראות את מלוא הסאגה שעבר הדולר. מה שברור לעין הוא שהרצף בגרף הרבעוני עולה והמטבע האמריקאי מצוי מעל ממוצע נע 5. מה שברור פחות אבל משמעותי וחייב לקבל תשומת לב היא רמת 3.74 ש"ח לדולר. מבט ארוך ילמד שסביב רמה זו נוצרות תפניות שחלקו דרמטיות. לסירוגין משמשת רמה זו כהתנגדות ולסירוגין כתמיכה. ההגעה של הדולר לשם בימים האחרונים וההתקפלות שלו, לא הגיעה משומקום. השאלה המרכזית היא האם יפרוץ אותה מעלה חייבת לקבל מענה אם כי בשלב הנוכחי של הניתוח הדבר מוקדם מדי ויש לאסוף עוד נתונים. בתחתית הגרף אפשר לראות את מדד rsi שמצוי מעל לממוצע הנע שלו ואת מדד החפיפה סטייה שם התבצע "קרוס" חיובי. אלה שני מדדי מומנטום שבשלב הנוכחי לא תורמים הרבה לידיעה ולאבחנה שבממד זמן זה הדולר מגלה עוצמה.

דולר שקל בגרף הרבעוני

בגרף החודשי – בעד הדולר

בגרף החודשי הנתונים מעורבים. מחד קיימת מגמת עלייה ברורה כאשר נקודות השיא והשפל מסודרות במבנה עולה. מאידך, מדובר במגמת עלייה באיכות שאינה גבוהה שכן רמות ההתנגדות (השיאים) שנפרצו מעלה, לא הפכו לשמש כרמת תמיכה. התיקונים שהתקיימו במהלך מגמת העלייה היו עמוקים וגלשו מתחת לשיא האחרון שנפרץ. מצד שלישי שימו לב לממוצעים הנעים. ממוצעים אינם כלים למתן איתותי קנייה ומכירה. הם מדדי מומנטום מצויינים. וכאן אפשר לראות בבירור את האופן שבו הם מסודרים, את השיפוע שלהם ואת המרחק ביניהם שהולך וגדל. נתונים מעורבים. מגמת עלייה באיכות נמוכה אם מומנטום חזק. גם המתנדים שצירפתי מראים תמונה זהה. מדד העוצמה היחסית מצוי מעל לממוצע הנע שלו אם כי הוא שטוח לגמרי ומעיד על מומנטום קבוע. מנגד מדד החפיפה סטייה, macd, מצביע על מומנטום הולך ומתחזק שמתבטא במרחק ההולך וגדל בין שתי העקומות. אם עלי להסיק מסקנות מכל מה שקורה בגרף החודשי, הסיכויים הם להמשך התחזקות הדולר.

דולר שקל בגרף החודשי

בגרף השבועי – בין הפטיש לסדן

הכותרת הזו קפצה לי לראש בשנייה שהבטתי על הגרף. הדולר דשדש מספר חודשים בין 3.56 – 3.67 ש"ח לדולר. הוא הפך את רמת ההתנגדות 3.56 לרמת תמיכה ודשדש מעל לממצעים הנעים. כל דשדוש מעל לממוצעים הנעים מעיד על סבירות גבוהה לפריצה מעלה. ובסופו של דבר הדולר חצה את רמת 3.67 ש"ח לדולר אף לא יסף. הוא נתקע באופן טבעי בהתנגדות ארוכת הטווח וכעת הוא לכוד בין הפטיש לסדן. השאלה המרכזית שעלתה בתחילת הניתוח היא פועל יוצא של יכולתי לשמור על המיקום שלו מעל לממוצעים הנעים. כל עוד יחזיק שם מעמד תיפרץ מעלה רמת ההתנגדות.

דולר שקל בגרף השבועי

מה כל זה אומר?

זה אומר אללה ירחמו. זה אומר שהדולר בדרך ל-4 שקלים. אבל זה לא יקרה מחר ולא מחרתיים. מדובר בתהליך. והנתון המעודד שגורס שהדולר יזדקק ללא מעט זמן כדי להגיע לשם הוא המרחק שלו מהממוצעים הנעים בגרף החודשי. זה אומר שכדי לעלות, יתכן ויהיה על הדולר לבצע נסיגה כדי לקחת אוויר ותנופה ורק אז להסתער. סבלנות.

דילוג לתוכן