בשנייה שאתה על הכסא ומסך המחשב נפתח וגרף המניה עולה לאוויר העיניים מחפשות רק דבר אחד: מגמה.
פיצוץ הקלישאות אודו המגמה לאורך השנים אינו הגזמה. גם עבדכם הנאמן יכול למצוא כמה מקוריות אך זה אינו העניין. משום כך אגיע לשורה התחתונה. רוצים להרוויח? תלמדו לזהות נכון מגמה. לא בכאילו, לא בניחוש ולא ליד. מגמה חד משמעית וברורה. ברגע שתהיו בכיוון הנכון יקרו מספר דברים : ההפסדים יצטמצמו שורת הרווח תעלה. אז איך עושים זאת נכון.
–
מסחר נגד המגמה – כמו לשחות במעלה הנהר
הבנת נושא המגמה נחוץ ביותר לכל המתעתד להפנות את משאביו האינטלקטואליים, המנטאליים והכספיים לעיסוק בטכניקה. מטרתם הבלעדית של כל הכלים הטכניים מתמצה ומתמקד בזיהוי ומדידת המגמה למטרת רכיבה עליה. אנו נחשפים מדי פעם לקלישאות המעלות חיוך כגון "לעולם תסחור בכיוון המגמה" או "המגמה היא חברתך" אולם אף פעם לא עצרנו לבדוק מה באמת ערכן של קלישאות אלה ועד כמה חשובות המה.
אחד הדברים היותר חשובים במסחר בניירות ערך בכלל ובטכניקה בפרט, הוא היכולת לחתוך הפסדים ולהשאירם קטנים. למעשה, לייצר סטטיסטיקה ובמרכזה גבוה הרווח הממוצע לעסקה מההפסד הממוצע לעסקה. רבים סבורים שכדי להצליח במסחר בניירות ערך שומה עליהם לייצר אחוזי הצלחה הגבוהים מ-50%. בכך הם חוטאים לאמת ונסמכים על נתונים ורעיונות שאינם נכונים. משום שאינך יכול להתחייב לגבי אחוזי ההצלחה בעשרת העסקאות הבאות, התחייב לגבי הדברים שעליהם ביכולתך לשלוט. חתוך את ההפסד כשהוא עדיין קטן ותן לרווחים לתפוח. ואם להיות ממוקד יותר, בחר רק עסקאות שיחס הסיכוי סיכון שלהן הוא חיובי. כלומר, פוטנציאל הרווח גדול במידה ניכרת מרמת הסיכון. כך, תיסלל הדרך למסחר רווחי ולא יהיה עליך לחשוש מה יקרה אם תפסיד בעסקה. הבאה.
להפסד הכספי יכולות להיות השלכות מרחיקות לכת הן על רמת ההון העצמי והן על ביטחונו של הסוחר וכתוצאה מכך לגרום לו לפעול אינטואיטיבית ולעיתים קרובות כנגד האיתותים הטכניים. לעיתים יהיה על הסוחר "לנסות" את השוק פעמים מספר כאשר כל עסקה תותיר אחריה הפסד זעיר. העסקה המוצלחת בה ירכב הסוחר על גבה של המגמה, יותיר רווח נאה.
המסחר בכיוון המגמה מביא למסקנה חשובה מאוד. גם אם התזמון היה לקוי הרי שהסיכוי להפסד קטן. משול הדבר לשחייה בנהר עם כיוון הזרם או לחלופין נגדו. לכן – הקפד תמיד לסחור בכיוון המגמה.
–
מהי מגמה
מגמת עליה מוגדרת כ"סידרה עולה של נקודות שיא ונקודות שפל. על כל נקודת שיא, להיות גבוהה מקודמתה ועל כל נקודת שפל להסתיים ברמות גבוהות יותר מקודמתה". כלומר, הדרישה הבסיסית ביותר למיסודה המלא והתהוותה של מגמת עלייה, מתמקדת במינימום הכרחי של שתי נקודות שפל עולות (או שתי נקודות שפל שאינן יורדות) ושתי נקודות שיא עולות. מבנה מחירים מסוג זה, יאפשר נקיטת עמדה תוך שילוב המרכיב החשוב ביותר לצורכי מסחר – Stop Loss.
–
ניתוח הבטקוין ומגמת העלייה

שימו לב לגרף החודשי של הביטקוין.
החל מ-2023 מצוי המטבע במגמת עלייה. מערכת סטוקמאנקי יודעת לסמן במדוייק ועל פי נוסחה ייחודית את מיקומן של נקודות השיא והשפל. שימו לב לתופעה הכמעט יחידה שעובדת בהתנהגות שווקים: בכל פעם שתיווצר נקודת שפל גבוהה מקודמתה, תיווצר גם נקודת שיא גבוהה מקודמתה. שימו לב שגלי העליות גדולים מגלי הירידות גם במחיר וגם בזמן. אלו תופעות ייחודיות למגמות עלייה ואין קשורות בהכרח לממד הזמן שבו אתם מעוניינים לסחור. זו נקודת הפתיחה ממנה יש להתקדם הלאה לקראת תוכנית מסחר סדורה.
–
ומה לגבי המתנדים? RSI? DMI? סטוקסטיקס?

נעבור לגרף יומי שמציג נרות המייצגים יום מסחר בודד.
בחלק התחתון אפשר לראות את המתנד העוצמה היחסית RSI, אליו התייחסתי בטור הקודם (חפשו בזירת המומחים כתבה מאתמול) ומתחת מדד התנועה היחסית המכונה DMI. שני אלו הם מתנדי מומנטום שנועדו למדוד את מהירות תנועת המחירים. ככאלה, ככל שרמתם גבוהה יותר הרי שהמומנטום חזק יותר. הבעיה היא שמומנטום חזק, לפי הספרות התיאורטית, אמור להוביל לתיקון טכני כנגד המגמה. אפשר לראות דוגמא לכך בתחילת יולי כאשר RSI כאשר הגרף העליון חצה את ה-70 כלפי מעלה ואכן בימים שלאחר מכן החלה תנועת תיקון כלפי מטה.
אולם במגמת עלייה, כמו זו שהביטקוין מצוי בה, לעיתים רבות מצב של "קניות יתר", אותו מצב שמבוטא על ידי ערכים גבוהים מ-70 בRSI הוא חסר משמעות שכן נייר יכול להיות במצב זה לאורך זמן ולהתמיד בו ללא שום צורך בתיקון.
בסדרת הכתבות הבאות שלי ובעיקר בקורס המתנדים שיוצא לדרך באוגוסט, אספק עבורכם את התשובה לשאלה איך מנתחים באופן נכון את גרף המתנדים ואילו פרקטיקות ושיטות מסחר מתאימות למצבי הקיצון במתנדים כמו RSI, DMI, MFI ומדדי רוחב.