מדד ת"א 35 – כללי
מדד ת"א-35 הוא מדד הדגל של הבורסה הכולל את 35 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בבורסה אשר עומדות בתנאי הסף של המדד.
כלומר : הוא נועד לשקף את רמת המחירים הממוצעת של קבוצות 35 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר כאשר השינוי בערך המדד משקף למעשה את התשואה למשקיעים בו .
–
–
גישות ההשקעה בשוק ההון
ככלל ,ניתן לחלק את ההשקעה בשוק ההון ל-2 גישות עיקריות:
א. הגישה האקטיבית – בשיטה זו יש להקדיש חלק ניכר מהזמן בהכרת המניות והסקטורים השונים, יש לבצע ניתוחים ואנליזות
כדי לאתר את המניות שנראות כבעלות הפוטנציאל הגבוה ביותר . כלומר יש לבחור מניה – מניה , לפי קריטריונים שונים
כאשר הדגש הוא שיש להקפיד להתעדכן כל העת בביצועי המניה ובתחזיות עתידיות.
–
ב. הגישה הפסיבית – זוהי גישה שבבסיסה עומדת הטענה שגם משקיע אקטיבי פעיל במיוחד יתקשה להכות את המדדים.
כלומר: שמדדי הבורסה השונים מניבים תשואה זהה לפחות לזו של המשקיע האקטיבי.
אם לוקחים בחשבון פרמטרים נוספים כגון : הזמן והמאמץ שלא לדבר על רמת הסיכון שנדרשים להשקעה האקטיבית –
ניתן להראות במקרים רבים שפרמטרים אלה אף מתקזזים מהתשואה הסופית.
–
איזו גישה עדיפה ?
עשרות מחקרים שנעשו בעבר מראים כי השקעה במדדים מובילים של מדינות מפותחות, לטווח של שנים, מגיעה לתשואות טובות יותר מאשר השקעה במניה בודדת. לפיכך מומלץ מאוד ללמוד בהקדם על סוגי המדדים המובילים בשוק ההון, – דבר שיוכיח ברמה גבוהה של וודאות שהשקעה במדדים מובילים מנצחת השקעה במספר קטן של מניות!
–
הסבלנות משתלמת
אמנם בטווח הקצר מחיר של מניה זאת או אחרת יכול לעלות, ובמידה ובחרת בה הרווחת, אבל לאורך זמן גם המדדים עולים, ואם השקעת במדד אתה לא צריך לנחש (או להעריך) מי יהיו החברות המובילות, אתה פשוט נהנה מההשפעה שלהן על המדד.
–
כך למשל, מי שהשקיע לפני 20 שנים במדד הדגל של הבורסה בתל אביב – מדד ת"א-35*, נהנה מתשואה פנומנלית של 375%. במילים אחרות, השקעה של 100,000 שקלים בשנת 1999, הפכה ל-475 אלף שקלים בסוף 2018.מי שהשקיעו עוד קודם לכן, לפני 25 שנה, נהנה מתשואה של כמעט 500% – כך ש-100,000 השקלים נהפכו ל-597,000 שקלים.
–
עדיפות הגישה הפסיבית בתקופת הקורונה – באמצעות השקעה בקרנות סל בחסר
כאשר המדד יורד – כחלק בלתי נפרד מהשפעות נזקי הקורונה – על מצב המשק – ניתן לנצל זאת דווקא לצורך יצירת תשואה חיובית וזאת על ידי השקעה בקרנות סל בחסר על המדד.
אולם יש לזכור כי הניתוח הטכני יתבצע תמיד על גרף המדד עצמו , ולא על גרף תעודת הסל בחסר , מאחר ומדובר בהשקעה על נגזר של המדד ולא במדד עצמו.
–
מדד ת"א 35 – פריצת המתנדים המשמשים כאסטרטגיות יציאה
–

–
א. נקודת PSAR נמצאת גבוה ומעל קו נברשת היציאה האדום Chandlier Exit אשר נמצא בשיפוע יורד. הנר האדום סגר מתחת לקו CE הירוק
המשמעות לכך היא שרמת הסטופלוס שנקבע על ידי נקודת PSAR העליונה נמצאת במרחק העולה על יותר מפי 3 מערך
ה-ATR באותה הנקודה. הסגירה של הנר מתחת לקו CE הירוק – משמשת איתות יציאה ברור לכל מי שהיה עד כה ב"לונג"
–
עובדה זו מצביעה על כך שביצוע שורט על המדד בשלב זה הינו בעל רמת סיכון מאוד נמוכה , וככל שהרצף היורד יימשך – כל השקעה שתיעשה בקרן סל בחסר על המדד – תניב תשואה חיובית.
–
ב. המדד נכשל לפרוץ מעלה את ממוצע נע 50 , ולמעשה ממוצע זה משמש רמת התנגדות חדשה.
כמוכן ממוצע נע 50 נמצא בשיפוע יורד, והמחיר נמצא מתחתיו
–
ג. המומנטום היורד חזק מאוד. מתנד MACD ביצע חציה שלילית כאשר המתנד חצה כלפי מטה את הממוצע שלו S.L והדבר נעשה מתחת לקו האפס . בנוסף ניתן לראות שמתנד force 5 נותר בטריטוריה שלילית, ומתנד ADX עולה מעל רמת 25 .
–
ד. מתנדי הכיוון DMI שלילי נמצא מעל DMI חיובי , וגם מתנד MFI שהוא מתנד מומנטום המשקלל את הירידה במחיר עם נפח המסחר מראה על היחלשות משמעותית בכך שהוא חוצה את רמת האפס כלפי מטה ונמצא מתחת לממוצע שלו.
–
מדד ת"א 35 – סימנים שליליים – לפי ענני איצ'ימוקו
–

א. המחיר נמצא מתחת לענן, ומתנד צ'יקו בתוך המחיר.
המשמעות: המדד נמצא בטווח הזמן הבינוני בטריטוריה "דובית" ,וכל חציה של מתנד צ'יקו כלפי מטה אל מתחת למחיר – תחזק עוד יותר את מגמת הירידה.
–
ב. הענן מחליף את צבעו מירוק לאדום – KUMO TWIST . בנוסף הקו הכחול ( Tenken sen ) חוצה כלפי מטה את הקו האדום (Kijun sen ) . חציה כזאת משמשת איתות להתחזקות הירידה במחיר.
–
לסיכום
יש להיערך להמשך מגמת הירידה במדד זה גם בטווח הקצר והבינוני , לפיכך רצוי לבדוק אפשרויות של השקעה בקרנות סל בחסר על מדד זה במידה ומגמה זו תימשך במטרה לנצל את הירידה הצפויה להשגת תשואה חיובית