–
קצת על המדד
–
מדד ת"א-SME60 הוא מדד ביניים הכולל את 60 המניות בעלות שווי החזקות הציבור הגבוה ביותר בבורסה מבין המניות שאינן נכללות במדד ת"א-125, ואשר עומדות בתנאי הסף של המדד
–
תשואות
–
מתחילת החודש – 4.79% –
–
מתחילת השנה – 11.21% +
–
הרכב המדד
–
בעזרת לחיצה על לשונית "הרכב" בתוכנה / אתר אונליין ניתן לקבל את רשימת המניות הנכללות במדד ת"א SME 60 וזאת על פי סדר משקלן היחסי במדד מהגבוה לנמוך
–



–
מדד ת"א SME 60 – גרף חודשי
–
מאחר ואנו כבר לקראת סוף החודש – ניתן כבר לנתח את הגרף החודשי על מנת לקבל החלטות לגבי הטווח הארוך
–

–
בגרף החודשי ניתן לראות:
–
1 הסגירה המכסימאלית בחודש מאי 2017 (800.72 ) נפרצה רק פעם אחת – בחודש אפריל 2021 כאשר שער הסגירה עמד על 829.20 אולם התברר כי מדובר ב"פריצת שווא" של רמת ההתנגדות ומיד לאחר מכן הרצף העולה נחלש משמעותית
–
2 נכון להיום, הנר סוגר (771.38 ) מתחת לממוצע נע 5 (803.37 ) והממוצע עצמו כבר לא נמצא בשיפוע עולה
–
מדד ת"א SME 60 – שבועי
–

–
בגרף השבועי ניתן לראות:
–
1 המדד ברצף יורד . ( היום יום ראשון לכן הנר האחרון שרואים לא נחשב…)
–
2 ממוצע 5 חצה מטה את ממוצע 10 וכל הנרות של השבועות האחרונים סוגרים מתחת לממוצע 5
–
3 מתנד MACD חצה מטה את קו S.L נמצא מתחתיו ושניהם בשיפוע יורד
–
4 מתנד סטוכסטי היה מתחת לרמת 20 ועולה כלפי מעלה
–
5 המדד נמצא במגמת ירידה בטווח הבינוני ונקודת השפל האחרונה נמוכה מקודמתה.
המסקנה
–
בשלב זה , המדד אינו מתאים להשקעה לטווח הארוך או הבינוני ויש לקחת זאת בחשבון גם אם רוצים לקנות מניות הנכללות במדד זה. לציין כי גם בטווח הזמן היומי המדד נמצא במגמת ירידה.
–
לציין כי מדד ת"א SME 60 עבר לפני שנה שינוי מהותי במתודולוגיה – וזאת לצורך שיפור ביצועי המדד כדלקמן:
–
מתוך מאמר בחדשות "ספונסר" שפורסם בתאריך 21.06.2020
https://www.sponser.co.il/Article.aspx?ArticleId=100885
מתוך מאמר לעיתונות – אתר הבורסה
https://info.tase.co.il/Heb/about_tase/news/2019/Pages/PR%D6%B9_20191230.aspx
–
דירקטוריון הבורסה לניירות ערך בתל אביב אישר בישיבתו מיום 18 ביוני, 2020, שינויים במתודולוגיה של מדד ת"א-SME60.
–
השינויים נכנסו לתוקף כבר בעדכון החצי שנתי שחל באוגוסט 2020 , זאת בכפוף לאישור רשות ניירות ערך.
–
מדד ת"א-SME60 תוכנן ככלי השקעה מפוזר בחברות בינוניות-קטנות והותאם, בין היתר, גם לצרכי המשקיעים המוסדיים, שהשקעותיהם בחברות קטנות ובינוניות, מוגבלות.
–
לאור ההצלחה של מדד ת"א-90, הבורסה ביקשה ליישם את כללי מדד ת"א-90 גם לגבי מדד ת"א-SME60 שהפגין חולשה, בין היתר בשל תחלופה רבה יחסית בין המניות הכלולות בו.
–
תחלופת המניות בהרכב מדד ת"א-SME60 היתה גבוהה יחסית למדדי דגל אחרים.
–
תחלופה גבוהה גרמה לפגיעה בתשואת מדד, זאת בשל תופעה הידועה גם בשם "אפקט המדד".
–
במקרה של כניסת מניה למדד:
–
הרכישות של עוקבי המדדים גוררות עלייה במחיר המניה ערב כניסתה למדד וירידה במחיר כשהמניה כבר כלולה במדד, מה שפוגע בתשואת המדד.
–
במקרה של גריעת מניה מהמדד:
–
המכירות של עוקבי המדדים, גוררות ירידה במחיר המניה ערב גריעתה מהמדד, מה שפוגע גם כן בתשואת המדד.
–
קיימות שתי סיבות עיקריות לתחלופה הגבוהה שהיתה בהרכב מדד ת"א-SME60 :
–
הראשונה היא שהמתודולוגיה של המדד היתה שונה מזו של יתר המדדים.
–
בעוד שהרכב המדדים האחרים נקבע לפי שווי השוק של המניות, ההרכב של מדד ת"א-SME60 נקבע לפי שווי החזקות הציבור במניות.
–
שינויים בשווי החזקות הציבור תכופים יותר משינויים בשווי השוק של מניה מאחר ששווי החזקות הציבור מושפע הן משינויים במחיר המניה בשוק והן משינויים המתבצעים מעת לעת באחזקות בעלי עניין.
–
סיבה נוספת לתחלופה הגבוהה בהרכב הם שכללי ההחלפה במדד ת"א-SME60 היו "רכים" מידי, מה שגרם למניות שבמדד להיגרע ממנו בקלות, ומצד שני, למניות חדשות, להיכנס אליו בקלות.
–
התשואה הנמוכה של המדד, ובעקבותיה הפגיעה באטרקטיביות ההשקעה בו, הביאו לירידה של כ-80% בהיקף ההשקעות הפאסיביות במדד ת"א-SME60, מכ-1.1 מיליארד ש"ח ערב הרפורמה במדדים, לכ-0.2 מיליארד, בשנת 2020 .
–
כדי "לייצב" את מדד ת"א-SME60, נקבעו למדד כללים דומים לאלו של מדד ת"א-90, ביניהם שהמדד יורכב ממניות הכלולות במאגר רימון בלבד, הכולל מניות שעומדות בתנאי סף מחמירים יותר כמו שיעור גבוה יותר של מינימום שווי החזקות ציבור (100 מיליון ש"ח לעומת 40 מיליון ש"ח) והוספת קריטריון סחירות שלא קיים כיום לגבי מדד ת"א-SME60 (מחזור יומי של לפחות 50 אלף ש"ח או מחזור חציוני של לפחות 10 אלף ש"ח).
–
בנוסף, הוחלט שהרכב המדד ייקבע לפי שווי השוק של המניה שהוא פחות תנודתי משווי החזקות הציבור. צעד אשר צפוי לתרום להפחתה של מספר ההחלפות במדד.
–
תנאי דירוג שווי השוק הממוצע לצורך כניסה למדד במועד העדכון החצי-שנתי הוחמרו , מדירוג 45 כיום, לדירוג 40, דהיינו – מניה תיווסף למדד אם דורגה לפחות במקום ה-40. בנוסף, קריטריון הדירוג לצורך גריעה מהמדד יעלה מדירוג 75 כיום לדירוג 80.
–
גם דירוג שווי השוק הממוצע לכניסה למדד במסלול המהיר יוחמר מדירוג 55 כיום לדירוג 50, זאת בהתאמה לשינוי המוצע בעדכון החצי-שנתי.
–
בנוסף, בתקרת משקל של 2% נמצאות כיום כ-30 מניות ובתקרה של 3%, פחות מ-10, כלומר בתקרת משקל של 3% "עוצמת" ההתאמות בעדכונים צפויה להיות קטנה יותר.
–
תנודתיות המניות "בתקופת הקורונה" היתה גבוהה והביאה להתאמות משקל רבות במדד בשל ריבוי מניות בתקרת המשקל. כדי להפחית את עוצמת התאמות, מוצע להגדיל את תקרת המשקל מ-2% ל-3%.
–
השינויים שהוצעו נעשו בכדי להפחית את היקף החלפות המניות במדד, "לייצב" אותו ולתרום להחזרת האטרקטיביות שלו. הרכב המדד תחת הכללים המוצעים צפוי לכלול כ-50 מהמניות הכלולות בו כיום.
–
לסיכום
–
תשואת המדד מתחילת השנה נכון להיום עומדת על 11.21% + , אך לאור מצבו של המדד על פי הניתוח הטכני – בחודשי ובשבועי, יהיה זה חשוב מאד להמשיך ולעקוב האם השינוי במתודולגיה אכן היתה כדאית ותרמה להפיכת ההשקעה במדד זה בכלל ובמניות הכלולות בו לכדאיות יותר להשקעה
–
להמשך מעקב….בהצלחה !!!!